Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) γίνεται ολοένα και πιο εξελιγμένη και διαδεδομένη στους χώρους εργασίας, οι εργαζόμενοι βρίσκουν νέους τρόπους να τη χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν την απόδοσή τους.
Στην πρόσφατη έκθεση της Microsoft, με τίτλο «2025: The Year the Frontier Firm Is Born», η εταιρεία επιχείρησε να κατανοήσει πώς οι άνθρωποι αξιοποιούν την AI στη δουλειά. Σύμφωνα με τη Alexia Cambon, Senior Research Director στη Microsoft, ένα από τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν σε 31.000 εργαζομένους από 31 χώρες ήταν:
«Σε ποιες εργασίες βασιστήκατε περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη αντί για κάποιον συνάδελφο, τον τελευταίο χρόνο;»
Η απάντηση;
Οι εργαζόμενοι στρέφονται στην AI συχνότερα από ό,τι στους συναδέλφους τους όταν χρειάζονται:
Ακολούθησε και δεύτερη ερώτηση: «Γιατί;»
Ενώ πολλοί επιλέγουν την τεχνολογία λόγω της διαθεσιμότητας 24/7 και της ατελείωτης ροής ιδεών, άλλοι καταφεύγουν σε αυτήν για πιο συναισθηματικούς λόγους.
Σύμφωνα με την έρευνα της Microsoft, σχεδόν 1 στους 5 (ποσοστό 17%) δηλώνει πως προτιμά την AI αντί για έναν συνάδελφο επειδή φοβάται την ανθρώπινη κριτική.
Η ειδικός σε θέματα ευτυχίας και TEDx ομιλήτρια Jessica Weiss δεν εκπλήσσεται. Όπως λέει, για ορισμένους ανθρώπους, η AI λειτουργεί σαν υποκατάστατο της ανθρώπινης επαφής. Όμως, «δυστυχώς, αυτό συνήθως δεν είναι για καλό», προειδοποιεί.
Η ανθρώπινη αλληλεπίδραση, και ιδιαίτερα στο εργασιακό περιβάλλον, μπορεί να είναι αγχωτική.
«Όλοι παλεύουμε λίγο με την κοινωνική αμηχανία», λέει η Weiss. Η πανδημία, όπως εξηγεί, επιδείνωσε αυτή την κατάσταση. Παρότι έχουν περάσει πέντε χρόνια, εξακολουθούμε να κουβαλάμε μια μορφή κοινωνικού άγχους που μας άφησε πίσω εκείνη η περίοδος.
Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο που αρκετοί άνθρωποι φοβούνται να εκτεθούν και να κριθούν από άλλους στη δουλειά.
Όμως η ανθρώπινη σύνδεση είναι απαραίτητη, υπογραμμίζει. «Η φιλία και η ουσιαστική επικοινωνία στον χώρο εργασίας είναι βασικά στοιχεία για να νιώσει κανείς ευτυχία και ικανοποίηση από τη δουλειά του».
Η Weiss προτρέπει να κάνουμε τουλάχιστον μία ανθρώπινη αλληλεπίδραση κάθε μέρα στη δουλειά: «Μια συζήτηση, μια συνεργασία, μια επαφή – κάνει τεράστια διαφορά για την ψυχική σου ευημερία».
Και εκεί ακριβώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη: όχι για να αντικαταστήσει τη συνεργασία, αλλά για να την διευκολύνει.
Μπορείς, για παράδειγμα, να ζητήσεις από ένα εργαλείο γενετικής AI να σε βοηθήσει να βρεις τον κατάλληλο τρόπο για να ξεκινήσεις μια δύσκολη συζήτηση ή να σου δώσει ιδέες για το επόμενο brainstorming της ομάδας σου.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πράγματι ένα πανίσχυρο εργαλείο – αλλά το ζητούμενο είναι να τη χρησιμοποιούμε για να ενισχύσουμε τις επαγγελματικές μας σχέσεις, όχι να τις αντικαθιστούμε, τονίζει η Weiss.