MENU

Πίνεις καφέ στο γραφείο; Ίσως θέτεις σε κίνδυνο την υγεία σου!

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τι κρύβεται στον καθημερινό καφέ σου και γιατί μπορεί να αυξάνει τη χοληστερίνη σου

Εργάζεσαι σε γραφείο; Ίσως ήρθε η ώρα να.. ξανασκεφτείς το καφεδάκι του διαλείμματος που φτιάχνεις στην κουζίνα και να προτιμήσεις ένα τσάι!

Νέα μελέτη από Σουηδούς ερευνητές αποκάλυψε ότι οι περισσότερες καφετιέρες σε επαγγελματικούς χώρους μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας, καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα ουσιών που σχετίζονται με αύξηση της χοληστερίνης. Οι δύο ουσίες που εντοπίστηκαν είναι η cafestol και η kahweol, οι οποίες υπάρχουν φυσικά στους κόκκους καφέ.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers, πήραν δείγματα από 14 καφετιέρες σε αίθουσες διαλείμματος διαφόρων χώρων εργασίας, χρησιμοποιώντας πέντε διαφορετικές μάρκες καφέ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, οι συγκεντρώσεις των ουσιών διέφεραν ανάλογα με τη μηχανή και τον χρόνο χρήσης.

Οι μηχανές εκχύλισης (brewing machines) – ο πιο κοινός τύπος καφετιέρας στους χώρους εργασίας – καθώς και ο καφές που βράζεται σε κατσαρόλα, εμφάνισαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις των ουσιών που ανεβάζουν τη χοληστερίνη.

“Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία φιλτραρίσματος είναι κρίσιμη για την παρουσία αυτών των ουσιών στον καφέ”, δήλωσε ο David Iggman, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και επικεφαλής της μελέτης.



“Προφανώς, δεν καταφέρνουν όλες οι καφετιέρες να τις απομακρύνουν. Όμως, το πρόβλημα διαφέρει ανάλογα με τον τύπο μηχανής, ενώ οι συγκεντρώσεις παρουσίαζαν και σημαντικές μεταβολές με την πάροδο του χρόνου”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι “οι περισσότερες δειγματοληψίες καφέ περιείχαν επίπεδα ικανά να επηρεάσουν την LDL χοληστερίνη όσων καταναλώνουν τον καφέ αυτόν, καθώς και να αυξήσουν τον μελλοντικό τους κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα“.

Η LDL – ή αλλιώς λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας – είναι ευρέως γνωστή ως η «κακή» χοληστερίνη.

Φίλτρο: Η σημαντική διαφορά

Για όσους πίνουν πολύ καφέ καθημερινά, είναι ξεκάθαρο ότι ο καφές με χαρτί φίλτρου ή άλλου τύπου καλό φιλτράρισμα είναι προτιμότερος“, εξηγεί ο Iggman.

Η χρήση χάρτινων φίλτρων φάνηκε ότι μπορεί να απομακρύνει σχεδόν εντελώς τα μόρια cafestol και kahweol από το ρόφημα.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι επιδράσεις στην χοληστερίνη των καταναλωτών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η χοληστερίνη υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό, όμως όταν αυξάνεται υπερβολικά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Συσσωρεύεται στις αρτηρίες, τις σκληραίνει και τις στενεύει, όπως αναφέρει η Κλινική Mayo των ΗΠΑ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα κομμάτι πλάκας μπορεί να αποκολληθεί και να δημιουργήσει θρόμβο, προκαλώντας έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Ευρώπη είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη συχνότητα υψηλής χοληστερίνης παγκοσμίως, με πάνω από το 50% των ενηλίκων να έχουν επίπεδα υψηλότερα από τον μέσο όρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Statista από το 2021, η Λιθουανία είχε από τα υψηλότερα μέσα επίπεδα χοληστερίνης στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χαμηλότερων.

Σχετικά Άρθρα