MENU

Ανατροπή: Τελικά η AI δεν φέρνει.. επανάσταση στην εργασία – Τι δείχνει νέα έρευνα

Οι χρήστες εξοικονομούν μόλις μία ώρα την εβδομάδα, ενώ οι νέες δουλειές που δημιουργούνται φέρνουν... περισσότερο φόρτο

Παρά τους αρχικούς φόβους ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI) – όπως το ChatGPT, το Gemini και το Claude – θα προκαλέσει απολύσεις, μείωση μισθών και εκτόπιση επαγγελμάτων, μια νέα μελέτη δείχνει πως… μάλλον τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

Σύμφωνα με έρευνα του Becker Friedman Institute for Economics του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που βασίστηκε σε δεδομένα από 25.000 εργαζόμενους στη Δανία, σε 11 διαφορετικά επαγγέλματα που εκτίθενται έντονα στην ΤΝ, δεν καταγράφηκαν σημαντικές μεταβολές σε μισθούς ή ώρες εργασίας μετά την εισαγωγή αυτών των εργαλείων.

Οι συγγραφείς της μελέτης, Anders Humlum και Emilie Vestergaard, αναφέρουν ότι δεν διαπιστώθηκε ούτε μείωση της συνολικής απασχόλησης, ούτε αλλαγή στο συνολικό μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις.

Η AI υπάρχει – αλλά δεν κάνει ακόμα τη «διαφορά» στην αγορά εργασίας

Αν και τα εργαλεία AI χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο, η ουσιαστική τους επίδραση στην παραγωγικότητα και την αγορά εργασίας παραμένει περιορισμένη. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι εργαζόμενοι που έκαναν χρήση των εργαλείων AI ανέφεραν μέση εξοικονόμηση χρόνου μόλις 2,8% – κάτι που μεταφράζεται σε λίγο παραπάνω από 1 ώρα την εβδομάδα, σε βάση 40ωρου.

Επιπλέον, μόνο το 8,4% των εργαζομένων είδαν νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται, όπως:

  • Εκπαιδευτικοί που παρακολουθούν για αντιγραφή μέσω AI
  • Εργαζόμενοι που επιμελούνται τα παραγόμενα κείμενα της AI
  • Ειδικοί στην κατασκευή πιο αποδοτικών “prompts”

Παρά τις υποσχέσεις για «λιγότερη δουλειά, περισσότερη απόδοση», πολλοί χρήστες είδαν το αντίθετο: νέα καθήκοντα, περισσότερη πίεση και μηδενική μισθολογική αύξηση.

Οι ερευνητές σημειώνουν:
«Η AI δημιουργεί νέες εργασίες και μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο – αλλά το γενικό αποτύπωμά της στην αγορά εργασίας είναι ακόμα περιορισμένο.»

Η κουλτούρα της επιχείρησης κάνει τη διαφορά

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν ότι οι επιχειρήσεις που προώθησαν ενεργά την εκπαίδευση και χρήση της AI είχαν διπλάσια ποσοστά υιοθέτησης – από 47% σε 83%.

Ωστόσο, ακόμη και εκεί, η εξοικονόμηση χρόνου μεταφράστηκε σε αύξηση αποδοχών μόνο στο 3-7% των περιπτώσεων.

«Οι αγκυλώσεις της αγοράς εργασίας καθυστερούν τη μετάβαση στην πραγματική οικονομική επίδραση», καταλήγουν οι ερευνητές, δείχνοντας ότι η επιτυχία της AI εξαρτάται τελικά από την κουλτούρα και τη στρατηγική της κάθε επιχείρησης.

Σχετικά Άρθρα