MENU

Μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – Τι πρέπει να τσεκάρεις

Ο απαραίτητος οδηγός αγοράς που θα σας βοηθήσει στις τελικές σας επιλογές

Με περισσότερα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέσιμα από ποτέ και ευκαιρίες για να κάνετε ευκαιρίες, εδώ είναι οι κορυφαίες συμβουλές μας για να σκεφτείτε πριν ξοδέψετε τα μετρητά

Η επανάσταση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιταχυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και σήμερα, ακόμη και όταν η διαφημιστική εκστρατεία και τα κίνητρα αγοράς αρχίζουν να εξασθενούν ελαφρώς, ο ενθουσιασμός για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι έντονος.

Σύμφωνα με το Zapmap, ο συνολικός αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπέρασε φέτος το 1.110.000. Προσθέστε λίγο κάτω από 660.000 ταξινομημένα plug-in υβριδικά και είναι σαφές ότι οι αγοραστές έχουν όρεξη για οχήματα με χαμηλές εκπομπές ρύπων και αυτό σημαίνει νέα και μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει γνωρίσει άνθηση εν μέρει χάρη στη συνεχώς βελτιούμενη τεχνολογία, την εμβέλεια των μπαταριών και τις υποδομές, μαζί με τις γενναιόδωρες κρατικές επιχορηγήσεις και τα σοβαρά φορολογικά κίνητρα τόσο για τους ιδιώτες αγοραστές όσο και για τους χρήστες εταιρικών αυτοκινήτων.

Ορισμένα προγράμματα κινήτρων – όπως το Plug-in Car Grant (PICG) – έχουν πλέον σταματήσει, καθώς η υιοθέτηση έχει αυξηθεί, αλλά η νομοθεσία που σχετίζεται με το κλίμα αναγκάζει τις εταιρίες να πωλούν ένα ορισμένο ποσοστό ηλεκτρικών αυτοκινήτων ετησίως, γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει μεγάλες προσφορές για τους αγοραστές νέων αυτοκινήτων – και κατ’ επέκταση, περισσότερα ηλεκτρικά στην αγορά μεταχειρισμένων σε χαμηλότερες τιμές.

Ανάπτυξη της αγοράς μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης των EV και η συνεχής ροή νέων μοντέλων – σε συνδυασμό με τις ανησυχίες σχετικά με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και γενικότερα οικονομικά ζητήματα – σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν υποστεί απότομη υποτίμηση τα τελευταία χρόνια.

Στην πραγματικότητα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα της αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, 41.505 μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εισήλθαν στην αγορά – αύξηση κατά 2/3 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.

Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των πρώην εταιρικών αυτοκινήτων που εισέρχονται σε μεγάλους αριθμούς στην αγορά ως επακόλουθο των ισχυρών φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις και τους στόλους των νέων μοντέλων.

Υπάρχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ, οπότε το “κυνήγι” μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν περιορίζεται πλέον σε παλιά παραδείγματα πρωτοποριακών μοντέλων όπως το Nissan Leaf και το Renault Zoe.

Τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν τόσο καιρό όσο τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα, οπότε είναι κατανοητό ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται απογοητευμένοι όταν ψάχνουν να αγοράσουν ένα. Τα καλά νέα είναι ότι ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φέρνουν τις δικές τους προκλήσεις και τα δικά τους σημεία εμπλοκής, η αφαίρεση του κινητήρα εσωτερικής καύσης από το μείγμα απλοποιεί τα πράγματα.

Φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο: τιμές, δίκτυα, τύποι φορτιστών και συμβουλές

Ο οδηγός θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι το κατάλληλο για εσάς. Διερευνώνται επίσης θέματα που αφορούν ειδικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα οποία πρέπει να γνωρίζετε, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού ζητήματος της διάρκειας ζωής της μπαταρίας.

Εμβέλεια, φόρτιση και αποδοτικότητα μεταχειρισμένων EV

Είναι σύνηθες για τους αγοραστές που κάνουν τη μετάβαση από βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα να ανησυχούν για την καταλληλότητα ενός μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου ως αντικαταστάτη. Ωστόσο, με το σημερινό εύρος των επιλογών των καλά δοκιμασμένων μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η απόφαση αυτή είναι πολύ πιο εύκολο να ληφθεί σήμερα απ’ ό,τι ακόμη και πριν από λίγα χρόνια.

Στις περισσότερες καθημερινές μετακινήσεις σε ένα μείγμα δρόμων, η συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι εξίσου κατάλληλη με μια εναλλακτική λύση εσωτερικής καύσης – πολλοί θα προτιμήσουν την ομαλότητα, την ισχυρή επιτάχυνση και τη φινέτσα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Ενώ το άγχος για την αυτονομία μπορεί να είναι μια σημαντική ανησυχία για τους νεοεισερχόμενους στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το γεγονός είναι ότι η καθημερινή οδήγηση αποτελείται από διαδρομές μικρότερων αποστάσεων.

Αξίζει επίσης να σκεφτείτε ότι ακόμη και σε ταξίδια μεσαίου μήκους, οι δημόσιοι φορτιστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανεφοδιαστείτε αφού φτάσετε στον προορισμό σας. Τα σούπερ μάρκετ, τα γυμναστήρια, οι σταθμοί εξυπηρέτησης, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, τα αεροδρόμια, τα νοσοκομεία, οι μεγάλοι χώροι στάθμευσης και πολλοί άλλοι συνήθεις προορισμοί είναι πλέον πιθανό να διαθέτουν φορτιστές.

Αν είστε από τους οδηγούς που συμπληρώνουν τις μικρότερες καθημερινές διαδρομές με περιστασιακές διαδρομές μεγαλύτερων αποστάσεων στον αυτοκινητόδρομο, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να εξακολουθεί να αξίζει τον κόπο. Ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τη μεγαλύτερη αυτονομία μπορούν εύκολα να διανύσουν 300 μίλια με μία μόνο φόρτιση, ακόμη και εκείνα με πιο μέτρια χωρητικότητα μπορούν να είναι εξαιρετικά για μεγαλύτερα ταξίδια.

Θα πρέπει να εξετάσετε μια στρατηγική φόρτισης για πολύ μεγάλες διαδρομές στον αυτοκινητόδρομο, αλλά καθώς οι υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζουν να βελτιώνονται, αυτό γίνεται όλο και μικρότερο πρόβλημα.

Είναι σημαντικό να μην κολλάμε πολύ στο εύρος

Οι μεγαλύτερες μπαταρίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φορτιστούν πλήρως σε σχέση με τις μικρότερες και είναι επίσης βαρύτερες, γεγονός που μπορεί να κάνει τα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με αυτές λιγότερο αποδοτικά.

Κατά κάποιο τρόπο, η αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου με βάση μόνο τη μέγιστη αυτονομία του είναι σαν να αγοράζετε ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο ανάλογα με το μέγεθος του ρεζερβουάρ του – ένα στατιστικό στοιχείο που έχει σημασία μόνο όταν πρόκειται για ένα μακρινό ταξίδι.

Αντ’ αυτού, εξετάστε το ενδεχόμενο να συγκρίνετε μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με βάση τους αριθμούς απόδοσης. Συνήθως δίνονται με τη μορφή μιλίων ανά κιλοβατώρα, είναι το ισοδύναμο της σύγκρισης των αριθμών μιλίων ανά γαλόνι για τα συμβατικά αυτοκίνητα. Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο αποδοτικό είναι το αυτοκίνητο – και τόσο λιγότερα χρήματα θα χρειαστεί να ξοδέψετε για φόρτιση..

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ευκολότερα και πιο βολικά όταν συνδυάζονται με στάθμευση εκτός δρόμου, όπως μια αυλή ή ένα γκαράζ, όπου η φόρτιση μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας με ελάχιστη φασαρία και κόστος.

Όσοι διαθέτουν χώρο στάθμευσης εκτός σπιτιού θα πρέπει να βασίζονται περισσότερο στο δημόσιο δίκτυο φορτιστών, αλλά αυτό είναι πλέον λιγότερο τρομακτικό. Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου διαθέτουν τώρα περισσότερα σημεία φόρτισης.

Αξίζει να ελέγξετε αν η τοπική σας αρχή διαθέτει το δικό της δίκτυο φορτιστών, καθώς αυτοί είναι συνήθως φθηνότεροι από τους ιδιωτικούς εναλλακτικούς.

Εγγυήσεις μπαταριών μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Με την απουσία ενός δυνητικά ενοχλητικού κινητήρα εσωτερικής καύσης, η μεγαλύτερη ανησυχία για ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι η υγεία της μπαταρίας του. Όπως και εκείνες που βρίσκονται σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα τηλέφωνα, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου.


Οι συμβουλές ποικίλλουν μεταξύ των κατασκευαστών, αλλά συνήθως ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έχει φορτιστεί κυρίως μέσω πιο αργών πηγών – για παράδειγμα, ένας οικιακός φορτιστής wallbox 7,4 kW – θα συντηρεί περισσότερο χρόνο τη μπαταρία του από ό,τι αν χρησιμοποιούσε τακτικά έναν ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος.

Για τον αγοραστή μεταχειρισμένου ηλεκτρικού γίνεται πιο δύσκολη η εκτίμηση σχετικά με την υγεία της μπαταρίας. Ορισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα εμφανίζουν τα επίπεδα αποδοτικότητας της μπαταρίας κάπου στο σύστημα ενημέρωσης, οπότε αξίζει να το ελέγξετε σε πρώτη φάση εκεί.

Διαφορετικά, είναι καλή ιδέα να παρακολουθείτε την αυτονομία και το ποσοστό της μπαταρίας κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής διαδρομής και να προσέχετε για ανωμαλίες. Ο καλύτερος τρόπος είναι να πραγματοποιήσετε έναν διαγνωστικό έλεγχο σε έναν αντιπρόσωπο ή ειδικό, κάτι που αξίζει να κάνετε για απόλυτη ψυχική ηρεμία.

Συνήθως, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χάνει κάπου 1% ή 2% της χωρητικότητας της μπαταρίας του ανά έτος, οπότε είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε το νεότερο παράδειγμα που μπορείτε να αγοράσετε. Η αντικατάσταση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι τις περισσότερες φορές μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία και, ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να αποφεύγεται.

Ευτυχώς, οι κατασκευαστές τείνουν να το αναγνωρίζουν αυτό με γενναιόδωρες εγγυήσεις μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που μπορούν να ξεπεράσουν την τυπική εγγύηση για το υπόλοιπο αυτοκίνητο.

Οκταετείς εγγυήσεις μπορούν να βρεθούν σε πολλά μοντέλα, αν και ορισμένα μεταγενέστερα αυτοκίνητα έχουν μικρότερη πενταετή διάρκεια. Όπως και να έχει, αυτό θα σας δώσει πρόσθετη σιγουριά ότι η μπαταρία θα διατηρήσει τη φόρτιση της. Ορισμένες μάλιστα ορίζουν την αποδεκτή χωρητικότητα μετά από οκτώ χρόνια (συχνά γύρω στο 70%) και θα αντικαταστήσουν ή θα ανακαινίσουν τη μπαταρία εάν πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο.

Συνήθη προβλήματα μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Συνολικά, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι πιο εύκολο να αξιολογηθεί και να έχει λιγότερα πιθανά προβλήματα από τα μοντέλα βενζίνης ή ντίζελ. Δεν υπάρχει συμπλέκτης που να φθείρεται, δεν υπάρχει λάδι κινητήρα ή μπουζί και δεν υπάρχει ανησυχία για έναν ιμάντα που δεν έχει αντικατασταθεί εγκαίρως.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι συνήθως καλά εξοπλισμένα, οπότε ελέγξτε ότι το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και όλα τα πρόσθετα, όπως τα θερμαινόμενα καθίσματα, λειτουργούν. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το αυτοκίνητο έχει λάβει τις τελευταίες ενημερώσεις over-the-air, όπου αυτό ισχύει, και αν έχουν εκδοθεί τυχόν ανακλήσεις – μπορείτε να το ελέγξετε ηλεκτρονικά χρησιμοποιώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Να αγοράσω ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ιδιοκτησίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σήμερα τα περισσότερα βοηθητικά συστήματα, όπως τα συστήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και ο κλιματισμός, λειτουργούν μέσω μιας μικρής παραδοσιακής μπαταρίας του αυτοκινήτου, οπότε είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι και αυτή είναι σε καλή κατάσταση.

Πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν χρησιμοποιηθεί στην πόλη, οπότε προσέξτε για ζημιές στους τροχούς που μπορεί να επεκταθούν και στην ανάρτηση πίσω από αυτούς. Ορισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενσωματώνουν επίσης υλικά όπως ανθρακονήματα στην κατασκευή τους, οπότε βεβαιωθείτε ότι και το αμάξωμα είναι σε καλή κατάσταση για να αποφύγετε λογαριασμούς στο μέλλον.

Η ήσυχη και εκλεπτυσμένη φύση πολλών ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημαίνει ότι οι εσωτερικοί κρότοι και οποιοσδήποτε θόρυβος από τον αέρα μπορεί να είναι πιο αισθητοί, οπότε προσέξτε για ύποπτους θορύβους και βεβαιωθείτε ότι οι σφραγίδες των παραθύρων είναι υγιείς.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι γνωστά για τη ροπή τους και, ως εκ τούτου, είναι γενικά γρήγορα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χάος στα ελαστικά, οπότε ελέγξτε προσεκτικά τη φθορά και την κατάσταση πριν από την αγορά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους κινητήριους τροχούς.

Σχετικά Άρθρα