MENU

«Μπαίνει στις ράγες» η κάλυψη του Μετρό με σήμα κινητής τηλεφωνίας και WiFi

Αρχής γενομένης από τον σταθμό Ακρόπολη, οι επιβάτες θα έχουν σύντομα πρόσβαση στο διαδίκτυο

Πιθανότατα έως το τέλος του μήνα ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δοθεί ο πρώτος σταθμός του μετρό, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Όπως όλα δείχνουν, αυτός θα είναι ο σταθμός της Ακρόπολης, στον οποίο αυτές τις ημέρες εκτελούνται οι τελευταίες δοκιμές στις προσβάσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την παράδοση του πρώτου σταθμού θα ανακοινωθεί και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου στο σύνολο του δικτύου. 

Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR, έρχεται να κλείσει ένα μακροχρόνιο κύκλο εξαγγελιών γι’ αυτό το ζήτημα, οι οποίες είτε δεν υλοποιήθηκαν ποτέ ή προχώρησαν αποσπασματικά και ο εξοπλισμός που είχε τοποθετηθεί ουδέποτε συντηρήθηκε. 

Παράλληλα το υπουργείο έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ και τα οδικά μέσα της Αθήνας με στόχο να τοποθετηθεί ο σχετικός εξοπλισμός και στα λεωφορεία. Προκειμένου να προχωρήσει αυτό βέβαια, θα πρέπει να προχωρήσει και η ανανέωση του στόλου που έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της εγκατάστασης εξοπλισμού για την ασύρματη σύνδεση στο internet στις αποβάθρες του μετρό είχε συζητηθεί για πρώτη φορά το 2011.

Είχε ακολουθήσει μία απόπειρα σε επτά σταθμούς που είχαν επιλεγεί. Το έργο είχε αναλάβει η Hellas On Line, η οποία στη συνέχεια είχε εξαγοραστεί από τη Vodafone, αλλά δεν επεκτάθηκε στο σύνολο του δικτύου, ενώ ο εξοπλισμός δεν συντηρήθηκε.

Εντατικοποίηση εργασιών για σήμα κινητής  

Στο μεταξύ, με βραδύτερους ρυθμούς από τους προγραμματισμένους προχωρούν και οι εργασίες για την κάλυψη με σήμα κινητής τηλεφωνίας 5G του δικτύου του μετρό.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου, έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά την κάλυψη πέντε διαδοχικών σταθμών της Γραμμής 2 (Άγιος Δημήτριος έως και Ελληνικό) και των μεταξύ τους σηράγγων.

Το έργο προχώρησε πιλοτικά με στόχο να επιλεγεί από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι το έχουν αναλάβει, η πλέον κατάλληλη τεχνολογική λύση για την ευρύτερη κάλυψη του συνολικού δικτύου της ΣΤΑΣΥ.

Από την πλευρά της εταιρίας λειτουργίας του μετρό, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες για την διαμόρφωση ενός δεύτερου βαγονέτου που απαιτεί το έργο. Στόχος της προσθήκης ενός ακόμα βαγονέτου είναι να επιταχυνθούν οι εργασίες, καθώς έως σήμερα δεν υπήρχε δυνατότητα τα συνεργεία που δουλεύουν δύο με τρεις ώρες τη νύχτα να δραστηριοποιούνται σε δύο σημεία ταυτόχρονα.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, το οποίο θα δώσει σήμα στο σύνολο του δικτύου αναμένεται να αποσαφηνιστεί εντός του φθινοπώρου.

Με την επιτάχυνση των εργασιών, πάντως, υπολογίζεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα θα μπορούσε να καλυφθεί έως και το τέλος του 2025. Βάσει των εκτιμήσεων που είχαν γίνει την περίοδο έναρξης του έργου, για τη συνολική κάλυψη του δικτύου θα απαιτούνταν χρονικό διάστημα περίπου 2,5 ετών, ενώ η σειρά των σταθμών εγκατάστασης θα προσδιοριζόταν αποκλειστικά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο και έχει την ευθύνη κατάρτισης του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης και λειτουργίας του έργου.

Εκτός της τηλεπικοινωνιακής κάλυψης του δικτύου του μετρό, προτεραιότητα του υπουργείου είναι και η εξαφάνιση των «λευκών» σημείων του δικτύου του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της πρωτεύουσας. Στην κατεύθυνση αυτή εκτελούνται ήδη μετρήσεις προκειμένου να εντοπιστούν τα σημεία, στα οποία νεκρώνουν τα τηλέφωνα ώστε τάχιστα να προγραμματιστούν οι εργασίες για την κάλυψή τους.

Σχετικά Άρθρα